12-10-14

het meest morele leger ter wereld ...

 

white flower for Palestina

camelia.JPG

Op 26 augustus 2014 hebben de Palestijnse Autoriteit en Israël een staakt-het-vuren aanvaard na een vijftig dagen durende aanval op Gaza die 2100 doden eiste en uitgestrekte desolate landschappen van vernieling achterliet. Dit akkoord roept op tot een einde van elke militaire actie van zowel Israël als Hamas, evenals een versoepeling van de Israëlische bezetting die Gaza al jarenlang in een wurggreep houdt.

Dit is slechts een zoveelste akkoord in een serie wapenstilstanden die werden bereikt na telkens weer één van Israëls periodieke escalaties van zijn nooit aflatende agressie tegen Gaza. Al die jaren zijn de termen van deze akkoorden dezelfde gebleven.

Telkens is het patroon na weer een aanval dat Israël het afgesloten akkoord naast zich neerlegt terwijl Hamas er zich aan houdt – zoals Israël officieel ook heeft erkend – totdat een scherpe toename van het Israëlisch geweld uiteindelijk een reactie van Hamas uitlokt. Daar volgt dan nog brutaler geweld op.

Deze escalaties kan je best vergelijken met het afschieten van vissen in een vijver, of 'het maaien van het gras', zoals dat in Israël wordt gezegd. Recent werd het accuraat omschreven als “het verwijderen van de toplaag van de bodem” door een Amerikaanse hogere militaire officier, die geschokt was door de praktijken van het “meest morele leger ter wereld”, zoals het leger van Israël zichzelf omschrijft.

http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2014/10/09/chomsky-israel-schendt-wapenstilstanden-zonder-ophouden

13:20 Gepost door Doornroosje | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |