03-08-14

Wie stopt Netanyahu?

 Ban Ki-moon: 'Dodelijke aanval op VN-school in Gaza moreel verwerpelijk misdrijf'
Minstens tien mensen zijn gedood bij een Israëlische luchtaanval op een VN-school in de Gazastrook. Dertig anderen raakten gewond, zeggen ooggetuigen en hulpverleners. Ban Ki-moon, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, noemt de aanval 'een moreel verwerpelijk misdrijf' en een 'grote schending van het internationaal humanitair recht'.

Honderden ontheemde Palestijnen zouden hun toevlucht hebben gezocht in de VN-school in Rafah. Het Israëlische leger voerde vandaag nieuwe aanvallen uit. Volgens een Israëlische militaire woordvoerster wordt het incident onderzocht. Op foto's is te zien hoe gewonden kinderen worden weggedragen.

Het is de tweede keer in minder dan een week tijd dat het Israëlisch leger een schuiloord raakt. Toen zei het Israëlische leger dat het reageerde op mortiergranaten die van nabij de school werden afgeschoten. Bij de Israëlische aanval vielen minstens vijftien doden.

Ban Ki-moon, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, noemt de aanval 'een moreel verwerpelijk misdrijf'. 'Het Israëlisch leger werd meermaals geïnformeerd over de bestemming van deze sites', aldus Ban Ki-moon die vindt dat zij verantwoordelijk moeten worden gehouden voor deze 'grote schending van het internationaal humanitair recht'.

Eerder vandaag kwamen zeker dertig mensen om in Gaza, een dag nadat premier Benjamin Netanyahu een voortzetting van de militaire actie heeft aangekondigd. Tot de veiligheid van Israëlische burgers is hersteld, klonk het. Israël heeft zijn troepen uit bepaalde delen van Gaza teruggetrokken.

Israël dreef de aanvallen rond Rafah langs de Egyptische grens op, waar de 23-jarige soldaat Hadar Goldin verdween. Intussen heeft het leger zijn dood bevestigd. Hij zou door Hamas-militanten in een tunnel zijn gesleurd, maar bij de gevechten zijn omgekomen.

Intussen wordt in de Egyptische hoofdstad Caïro naar een nieuwe wapenstilstand gezocht. Onder meer Hamas heeft vertegenwoordigers gestuurd, maar een doorbraak lijkt onwaarschijnlijk aangezien Israël niet vertegenwoordigd is. Hamas heeft volgens Israël het vorige staakt-het-vuren geschonden, en daarom blijft het land afwezig bij de gesprekken.

 

http://www.standaard.be/cnt/dmf20140803_01202232

19:02 Gepost door Doornroosje | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.